sábado, 19 de septiembre de 2009

(Des)encontres

Ara que ja han passat uns dies des de la celebració de la consulta independentista d'Arenys de Munt, un parell de reflexions.
Impresentable l'escàndol organitzat per aquells que s'autoanomenen "constitucionalistes", una pura excusa per interferir en qualsevol expressió de democràcia directa que no sigui les eleccions pautades pel poder establert (municipals, autonòmiques, estatals i europees). Aclariment: eleccions totalment necessàries i imprescindibles; si no hi fossin, ja sabem quina seria l'alternativa.
Però que siguin un bé preuat no significa que hagin de ser l'única via d'expressió democràtica que una societat madura com la nostra pot exercir. És paradoxal que si la mateixa consulta l'hagués fet un particular a través d'un blog o d'un web no hagués passat res de res. Però alguns, quan hi ha urnes pel mig, es posen molt nerviosos. Definitivament, la democràcia representativa no té cap intenció, de moment, de cedir espais a la democràcia participativa.

I segona reflexió. El fet que la majoria de participants a la consulta votés a favor de la independència no vol dir que la majoria de catalans la vulgui. L'extrapol·lació no té gaire sentit, entre d'altres coses perquè, de ser així, ERC guanyaria les eleccions.
Però, tot i així, pregunta: per què la consulta ara? I per què cada dia més desafecció entre molts catalans no independentistes cap a una Espanya teòricament plurinacional?
Generalment, fujo dels victimismes nacionalistes justificats per la Història però aquesta vegada la mal dissimulada ofensiva carpetovetònica contra l'Estatut és una de les causes d'aquesta desafecció.
Com es pot pretendre no crear frustació i un agre desencontre quan una part (en aquest cas Catalunya) ha seguit escrupulosament tots els mecanismes que marca la Constitució (aprovació al Parlament; referendum; tramitació i aprovació a les Corts -Congrés i Senat-) mentre l'altra part prescindeix de tot aquest procés per deixar la decissió a dotze jutges que fallaran en funció de les seves filies i fòbies polítiques?
Una vegada més, els extrems es retroalimenten.
(sigue versión en castellano)

(Des)encuentros

Cuando ya han pasado unos cuantos días desde la consulta independentista de Arenys de Munt, un par de reflexiones.

Impresentable el escándalo organizado por los autodenominados "constitucionalistas", pura excusa para interferir en cualquier expresión de democracia directa que no sean las consabidas elecciones pautadas por el poder establecido (municipales, autonómicas, generales y europeas). Aclaración: elecciones totalmente necesarias e imprescindibles; si no existieran, ya sabemos cuál sería la alternativa.
Pero que sean un bien preciado no significa que deban ser la única vía de expresión democrática de una sociedad moderna y madura como la nuestra. Es pardójico que si la misma consulta la hubiese realizado un particular desde un blog o una página web no hubiese pasado nada de nada. Pero algunos, cuando ven urnas de por medio, se ponen muy nerviosos. Definitivamente, la democracia reresentativa no tiene ninguna intención de ceder espacios a la democracia participativa.

Y segunda reflexión. El hecho de que la mayoría de participantes en la consulta votase a favor de la independencia de Cataluña no significa que la mayoría de catalanes quieran la independencia. La extrapolación es absurda porque, entre otras cosas, si fuera así, ERC ganaría las elecciones autonómicas.
Pero, a pesar de eso, pregunta: ¿por qué ahora la consulta? ¿Y por qué cada vez hay más desafección entre catalanes no independentistas hacia una España teóricamente plurinacional?
Generalmente huyo de los victimismos nacionalistas justificados por la Historia, pero esta vez la mal disimulada ofensiva carpetovetónica contra el Estatut es una de las causas de esa desafección.
¿Cómo no crear frustación y un agrio desencuentro cuando una de las partes (en este caso Cataluña) sigue escrupulosamente los mecanismos que marca la Constitución (aprobación en el Parlamento catalán; referéndum; tramitación y aprobación en las Cortes -Congreso y Senado-) mientras la otra parte prescinde de todo este proceso para dejar la decisión en manos de doce jueces que fallarán en función de sus filias y fobias políticas?
Una vez más, los extremos se retroalimentan.

1 comentario:

  1. (primer en català, más abajo en castellano):

    És evident que l'extrapolació dels resultats no té sentit. A més, la consulta, perfectament legítima, es va convertir en la reivindicació d'unes idees o sentiments i segurament els qui no hi combregaven ja no varem anar a votar.

    Per altra banda, crec que l'actualitat, entesa d'una manera àmplia en el temps, dóna prous motius per a la desafecció de molts catalans envers Espanya. Molts més que no pas la Història.

    I és per això, per aquesta sovint trista i rància actualitat espanyola, que el que creix a Catalunya no és el nacionalisme sinó l'independentisme, dos conceptes que poden anar plegats o no.

    I també és veritat que els extrems es retroalimenten, però en aquest cas un extrem ho fa des de la més absoluta transparència i amb actituds fermament democràtiques i l'altre extrem actua amb conviccions gairebé pre-constitucionals (per molt que s'auto-anomenin "constitucionalistes").

    (en castellano):

    Es evidente que la extrapolación de los resultados no tiene sentido. Además, la consulta, perfectamente legítima, se convirtió en la reivindicación de unas ideas o sentimientos y seguramente quienes no comulgaban ya no fueron a votar. Por otra parte, creo que la actualidad, entendida de una manera amplia en el tiempo, da suficientes motivos para la desafección de muchos catalanes hacia España. Muchos más que no la Historia. Y es por esto, por esta tan a menudo triste y rancia actualidad española, que lo que crece en Catalunya no es el nacionalismo sino el independentismo, dos conceptos que pueden ir juntos o no. Y también es verdad que los extremos se retroalimentan, pero en este caso un extremo lo hace desde la más absoluta transparencia y con actitudes firmemente democráticas y el otro extremo actúa con convicciones casi pre-constitucionales (por mucho que se auto-denominen "constitucionalistas").

    ResponderEliminar

Tweet
espainfo.es
estamos en
EspaInfoes
Barcelona