miércoles, 12 de septiembre de 2012

Reflexions post Diada

És possible que la Diada d'ahir, la Diada de 2012 direm en un futur, marqui un abans i un després en la relació entre Catalunya i Espanya. A mi, una catalanista a la que no li agrada el nacionalisme (no és una postura fàcil però és el que hi ha), l'expressió legítima (i pacífica, que ningú no ho oblidi) d'ahir pels carrers de Barcelona de milers de persones, en mig d'aquesta crisi de cavall per la que molta gent ho està passant molt malament, em suggereix algunes amargors.

D'una banda: sembla que s'ha imposat el camí sobiranista després de decenis intentant encaixar Catalunya a una Espanya que, com que no es reconeix tal com és (plurinacional), mai dóna els passos polítics i jurídics per crear un Estat en el que tothom s'hi senti còmode (no és nou, és clar: en Joan Maragall ja es queixava exactament del mateix -en un altre context- fa més d'un segle). Visc a Madrid des de fa gairebé deu anys. Puc assegurar que la major part de la població no és que no vulgui acceptar una Espanya plural: és que no ha estat educada per entendre que viuen en un Estat plurinacional. Dic això per corroborar que tot és fruit de la NO voluntat política de les classes dirigents (i sovint, tristement, també intel·lectuals) espanyoles d'educar al país per assumir i gaudir de la seva diversitat. L'última gran decepció: la tramitació de l'Estatut i la posterior sentència del Tribunal Constitucional.

De l'altra banda: a qui li va millor exaltar ara, precissament ara, en plena crisi econòmica, el sentiment nacionalista i independentista? Qui treurà rèdit polític? A qui beneficia posar la 'qüestió nacional' per davant de la 'qüestió social'? Qui està governant, en definitiva, Catalunya? La manifestació d'ahir va ser transversal socialment i econòmica, això està clar. Però, qui la capitallitza? I què significa realment per a la ciutadania? Ha deixat d'haver barracons en lloc d'escoles a Catalunya? Ja no existeix el co-pagament farmacèutic? De cop i volta, les classes socials s'han amalgamat en una de sola en la que tothom pateix les mateixes estretors econòmiques? Ara tots els nens i nenes tenen opció a la mateixa educació, a les mateixes oportunitats?
La resposta de molts serà: "precissament tot això no passaria si gaudíssim d'autogovern, d'un Estat propi dins Europa". De debó no passa tot això en TOTS els altres Estats independents europeus? Que tenim un gen especial, els catalans? No serà que depèn més de si es fan polítiques d'esquerres o de dretes?

Per últim: és possible que oblidem tan depressa que els mateixos que ens animàven a manifestar-nos ahir per la 'defensa nacional' ens dessallotjaven a cops de porra fa dos dies quan reclamàvem justícia social?

Les cortines de fum ho són a Barcelona, Madrid o Brusel·les. Això no significa que darrera no hi hagi ciutadans amb motius objectius (ningú s'inventa el despropòsit de les balances fiscals que Catalunya pateix) i aspiracions legítimes (l'autodeterminació val a Palestina, al Sahara, al Quebec i a Catalunya, només faltaria). 

Per últim: em sap greu veure la deriva d'alguna força política que, fins ara, no dubtava en prioritzar la justícia social per sobre de qualsevol altra cosa. Piruetes les justes; que els ciutadans-electors no som rucs.

5 comentarios:

  1. Comentaris d'un independentista però no-nacionalista:

    - està clar que l'espanya federal ja no se la creu ningú (i menys fora de catalunya). no serà mai possible i per tant calen altres solucions.

    - està clar que no hi ha cap mena de voluntat política per fer possible una espanya plurinacional i que tot són entrebancs a les llengües i cultures "perifèriques". l'última prova (que els mitjans espanyols pràcticament ni comenten) la tenim en el refús del congrés, ahir mateix, 11 de setembre, a tramitar la iniciativa legislativa popular per aconseguir que tv3 es pugui veure al país valencià. i estava avalada per gairebé 700.000 signatures!

    - està clar que tornar-se independentista arrel de la crisi (creient que sense espanya ens aniria millor) és un dels majors auto-enganys del moment actual.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Anònim, totalment d'acord amb les teves reflexions...però penso (autoengany d supervivència?) que queden més federalistes dels q dius i q només cal educació, educació i educació.

      Eliminar
  2. Estic d’acord amb moltes de les reflexions apuntades, va molt bé per distreure al personal d’altres temes molt importants. Ara bé podeu dir-me una solució per el problema del finançament a Catalunya? Hem de continuar “pidolant” al govern central quant som un dels motors d’Espanya? Hem de continuar escoltant al President d’Extremadura que els catalans vivim dels seus diners. Han passat 33 anys, quants anys més han de passar per que la resta de l’Estat “estigui educada” per comprendre la situació?

    ResponderEliminar
  3. Jo sóc independentista, vivint a Àsia fa molts anys, i veient el que passa des de més lluny.

    Estic d'acord amb Marjorie, hem deixat passar ja prou temps per a "educar" un estat que no ha volgut entendre gaire. Sembla que hem gastat massa energia i que tot segueix igual.

    El que no podem és tenir els catalans ficats en un estat que els és bel·ligerant i hostil, és prou simple. Necessitem un estat que vetlli pels nostres interessos, i no al contrari.

    Espero també que puguem recordar a altres llocs del món que el dret a la autodeterminació està reconegut per les Nacions Unides, tot i que els pobles que el reclamen sovint estan amenaçats, militarment en molts casos.

    Ahir escoltar en Pere Navarro parlar de federalisme em va fer adonar-me com de caducat està el seu discurs, com de perdut, i molts assistents a la festa de la rosa ja es mostraven obertament a favor de donar el pas cap a la independència. Mireu si no a http://www.youtube.com/watch?v=w6sN5m9Zu84

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Albert,

      que el PSC hagi perdut totalment el nord perquè no sap per on navega no significa que el federalisme sigui un ideal caduc. Des del meu punt de vista, només a través del federalisme (i si pot ser federant ciutats i no pas nacions o Estats) es pot avançar en la justícia social (que és realment el que a mi m'interesa).
      Dit això, respecte total al dret d'autoderminació dels pobles. Si la gran majoria de la població catalana vol ser independent, endavant. Però usar aquest sentiment -que existeix- per aconseguir fites partidistes em sembla molt perillós.

      Eliminar

Tweet
espainfo.es
estamos en
EspaInfoes
Barcelona